Linkit
Kuvat
Lisätiedot
Kartta
Etusivu
Reitti
Vaellus 2006 2007 2009 2010
English Page


 

Missä on äiti? Oletteko nähneet äitiä? Tuleeko äiti? Näin kyselivät hätääntyneet evakkolapset Mikkelin Evakkovaelluksen reitin varella. Onneksi lapset olivat tällä kertaa Mikkelin Nuoriso-opiston oppilaita, jotka virittivät vaeltajia evakkovuosien tunnelmiin.

Viides Evakkovaellus kuljettiin Suomen Nuoriso-opiston leirikeskuksen Riuttalanhovin maisemissa ja järjestelyvastuun kantoi opisto. Miksi opisto ryhtyi hankkeeseen? Perimmäisen vastauksen antoi rehtori Raimo Jenu toivottaessaan vaeltajat tervetulleiksi. "Tämä on minulle toinen evakkovaellus. Ensimmäinen tapahtui äidin vatsassa. On korkea aika ottaa vaellus uusiksi."

Vaelluksen avauspuheen piti Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen, joka toi samalla valtiovallan tervehdyksen. Ylijohtaja Aaltonen totesi evakkotarinoita syntyvän edelleen valitettevasti eri puolilla maailmaa.

"Tarina, jota te edustatte itse tai muistojen kautta, ovat osa Suomen historiaa, osa Suomen itsenäisyyttä. Sitä ei voi eikä pidä viedä mielestämme pois, vaan päinvastoin tällaisten tapahtumien avulla, elvyttää."

Aaltonen lainasi puheessaan myös kirjaa, jossa kerrotaan 13-vuotiaasta Eini-tytöstä, joka ymmärsi aikuisten puheista sodan olevan tulossa vuonna 1939. Mutta kenen tunnetun henkilön evakkoäidistä kirjassa kerrotaan? Lue lisää puheesta.

Riuttalanhoviin juosten rynnännyt upseeri määräsi kyläpäällikkö Jenun hoitamaan väen evakuoinnin välittömästä. Aikaa tavaroiden mukaan ottamiseen ollut.

Pari sataa vaeltajaa lähti viiden kilometrin taipaleelle syksyisen harmaassa säässä. Reitin varrella vastaan tuli ensimmäisenä Raasulin Iida-Maria. Raudun rajakylän emäntä huusi kauhua äänessään, ettei lähde mihinkään ja taivutteli muitakin jäämään. Miksi menette vieraiden nurkkiin, kyseli Iida-Maria. Kaikki muut valitsivat kuitenkin evakkotien.

Lotan näkeminen reitin varrella toi monille vaeltajista mieleen hyvän muiston varsinaiselta evakkomatkalta. Lotat jakoivat silloin ruokaa.

Reitin varrella nähtiin myös haavoittuneiden hoitopaikka, miestään etsivä vaimo ja kadonnutta äitiä kaipaavat lapset. Heitä vaeltajat lohduttivat lupaamalla äidin vielä tulevan. Monen mieli herkistyi lasten laulaessa Evakon laulua. Mutta löysikö vaimo miehensä vai oliko sairaanhoitajan varoitus siitä, etten uskalla antaa toivoa sittenkin oikeaan osunut viesti?

Vaellusreitti nousi hiihtokeskuksen huipulle. Kiipeäminen palkitsi komeilla maisemilla ja kun päästiin alas, siellä odottivat piirakat. Ne oli paistettu kyläpäällikkö Jenun johtamissa Mikkelin karjalaisten talkoissa.

Kun vaellus päättyi, aurinkokin pilkahti eikä sadekuuro enää haitannut. Keittolounaan jälkeen ylijohtaja Aaltonen kokosi yhteiset tunnelmat.

"Yhteisöllisyyttä kaikki hakevat, mutta harvoin löytävät. Täällä oli yhteisöllisyyttä, joka kantoi myös oikealla evakkotiellä."

Mikkelin Evakkovaelluksen ja Evakkolasten päivän suojelija Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström ei päässyt paikalle eduskunnan matkan takia. Hän viittasi tervehdyksessään siihen, miten evakkovuodet koettelivat sukuyhteyttä, sillä perheiden hajoaminen ja yhdistyminen vuorotteli.

 




Ylijohtaja Elli Aaltosen puheenvuoro valtakunnallisessa Evakkotapahtumassa Suomen Nuoriso-opiston leirikeskuksessa Riuttalanhovissa lauantaina 10.9.2011 klo 11.00

Hyvät evakkovaellukseen valmistautuvat, kiitos jo ennakkoon tästä vaelluksesta, joka toteutetaan 5. kerran ja ensimmäistä kertaa itäisessä Suomessa ja täällä Mikkelissä. Monet niistä puolesta miljoonasta rajan takaa evakkoon lähteneistä ovat löytäneet uuden kotiseutunsa täältä Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Siinäkin mielessä Etelä-Savo ja Riuttalanhovin maasto on hyvä valinta.
Tästä kiitos Evakkolapset ry:lle, Mikkelin Karjalaisille ja Suomen nuoriso-opistolle, puheenjohtajalle, rehtorille ja talkooväelle. Myös se, että vaellus on ensimmäisen kerran luontopolkumaisella reitillä, on hieno asia. Vaikka aito evakkovaellus usein tapahtuikin pitkin maantietä, myös siihen liittyi metsäosuuksia ja luontoa, joten polkuvalinta ei riitele tätäkään vastaan. Meillä Mikkelissä on myös sota-aikojen historiaan mahdollista tutustua Päämajamuseossa ja Jalkaväkimuseossa. Myös sodanaikainen viestikeskus Lokki on teille avoinna.

Valtion aluehallinnolle, Itä-Suomen aluehallintovirastolle tämäntyyppinen tilaisuus on osa perustehtäväämme. Meillä on täällä Itä-Suomessa kolmen maakunnan alueella oikeusturvatehtävä, hyvinvointitehtävä ja turvallisuustehtävä. Valmiuden ja varautumisen koordinointi liittyy vaaratilanteisiin ja myös poikkeusoloihin. Ympäristön turvallisuus on uhattuna mitä erilaisimmista syistä; luonnon mullistus, pyörremyrsky, suuronnettomuudet ja sota. Mitään näistä emme toivo vaikka eri järjestelyin niihin varaudummekin.
Myös evakuointi liittyy turvallisuuteen. Evakuointi on ihmisten saattamista turvaan vaaratilanteissa. Näin oli silloinkin, kun te tai teidän isänne, äitinne tai lähiomaisenne lähtivät evakkoon kerran jos toisenkin. Eräs naishenkilö kertoi, että hän tottui evakkoretkillään jo siihen, että kannatti laittaa useampi mekko päälleen, jotta lähtökuormaan sopisi muuta välttämätöntä tavaraa, Kyse oli "äkkilähdöistä" sanan varsinaisessa merkityksessä.

"Varttitunti lähtöaikaa meille silloin annettiin. Naapurimme heinäkärriin kalliit nyytit kannettiin" laulaa Anneli Saaristo osuvasti Evakon laulussa.

Talvi- ja jatkosodasta on kulunut jo 70 vuotta mutta evakkomuistot elävät edelleen. Ne muistot voivat olla traumaattisia, lähtö kodista kosketti paljon erityisesti lapsia. Miesten ollessa rintamalla, äidit ja naiset olivat raskaan taakan kantajia. Moni evakkolapsi voi olla myös sotaorpo.

Illalla, kun äiti peitti mua nukkumaan, en aavistanut, mitä aamu tuopi tullessaan.
Eräs äiti: "Tässä on mun koko omaisuus, kaksi pientä lasta sekä kahvipannu uus."

Hyvät kuulijat, mitä pidempään sodasta on kulunut, evakosta on voitu puhua mitä moniäänisemmin ja myös yritetty kertoa, antoiko evakkous sen kokeneille ja jälkipolville jotain lisäarvoa, oliko evakkotarinoissa mitään positiivista? Ehkä jotain kuitenkin. Evakkous on saattanut lisätä meidän kaikkien yhteyttä Suomen historiaan, se on auttanut meitä ymmärtämään historian kulkua ja kotiseudun merkitystä.

Te, jotka olette sen itse tai läheistenne kautta kokeneet, voitte paremmin kertoa näitä erilaisia tuntemuksia ja kokeakin niitä pian käynnistyvän Evakkovaelluksen aikana.

Te kuulette huomenna sunnuntaina erinomaisia kertomuksia evakkolapsena olemisesta Liisa Virenin suulla. Tässä yhteydessä pikemminkin voisin puhua yhdestä alueesta, joka on evakkous ja kulttuuri.
Tuo siteeraamani Anneli Saariston Evakon laulu on kulttuurinen tuote. Sellaisia ovat myös ne monet elokuvat, joihin evakkotarinat 1950-luvulla sisältyivät ja ne sisältävät kuvausta siitä, mille tuntui lähtö omasta kodista. Evakko-elokuva oli tuolloin merkittävä satsaus kansalliseen kulttuuriin, se maksoi paljon isoine joukkokohtauksineen. Elokuva oli silloisen suomalaisen elokuvatuotannon taidon näyte.

Luen teille erään tunnetun suomalaisen juankoskelaissyntyisen laulajan, säveltäjän ja sanoittajan äidin Eini Kuikan muisteloja evakkoretkestään Impilahdelta Liperin kautta Juankoskelle:
Kun talvisota puhkesi, Eini oli juuri täyttänyt 13 vuotta. Sen ikäinen ei ajattele yleensäkään kuolemaa eikä osaa pelätä sotaa, vaikka Eini oli omin silmin saanut nähdä, että sotaan varustauduttiin täyttä päätä. Muualta Suomesta saapui Impilahdelle runsaasti vieraita miehiä, jotka majoitettiin kirkonkylään, Pitkärantaan, Sortavalaan ja Viipuriin. Eini kuunteli aikuisten puheita ja tuli varmistuneeksi siitä, että koti joudutaan jättämään, mutta koska, siitä ei ollut kenelläkään tietoa.
Itsenäinen Suomi oli juuri ehtinyt täyttää 22 vuotta, kun itsenäisyyspäivän yönä 6.12.1939 impilahtelaisille tuli äkkilähtö. Kello näytti puolta kahta yöllä ja ulkona paukkui kipakka pakkanen. Lähtö oli sekasortoinen: pikkulapset itkivät, aikuiset huusivat ja hätäilivät, ja kaikkialla vallitsi hirmuinen kaaos. Eini kuuli Pitkärannan suunnasta ammuntaa, samoin lentokoneiden ääniä. Aikuiset kertoivat, että vihollinen yrittää pommittaa hajalle Impilahden kolmea keskeistä siltaa.
Hyökkäys meni kuitenkin ohi ja matka jatkui. Mikkoset purkautuivat junasta Viinijärven asemalla, josta heidät kuljetettiin kuorma-autolla Liperin kansakoululle. Yön selkään hätäisesti lähteneillä evakoilla ei ollut juuri muuta mukanaan kuin reppu, johon kukin oli hätäpäissään sullonut mitä oli parhaaksi nähnyt. Evakot rupesivat nukkumaan kansakoulun lattialla siten, että reppu tuli pään alle, päät pantiin yhteen ja jalat sojottivat kuin kehäkukan terälehdet.
Mikkosten lehmät ja muu karja olivat matkanneet pois sodan jaloista junakyydillä Pohjanmaalle. Koko karja löytyi elukoiden kaulassa olleiden numerolappujen perusteella kuin ihmeen kaupalla kesällä 1940, jolloin ne haettiin Rantasalmelle. Ne olivat siellä puolitoista vuotta, kunnes Mikkoset veivät ne Juankosken Akonpohjaan, josta valtio oli osoittanut heille uuden, suorastaan kurjan ja vain yhdeksän neliön töllin menetetyt Impilahden talon tilalle.
Juankoski oli koko perheelle aivan uusi ja outo paikka. Se on nykyään jo julistettu kaupungiksi, mutta pieni ja syrjäinen se on ollut aina. Sinne ei kukaan osu vahingossa. Rautatiekin sinne saatiin vasta 1950-luvun puolivälissä.

Niin, kysehän oli edesmenneen Juice Leskisen äidistä. Juice pyysi kirjailija Reijo Ikävalkoa kirjoittamaan äidistään ja kirja kertoo paljon tuosta Karjalan evakkomatkasta.

Evakkoelämän kirjat, elokuvat ja laulut ovat yksi tapa tuoda evakkolaisten elämää tunnetuksi uusille sukupolville. Iso määrä suomalaisia joutui lähtemään kotikulmiltaan uusille asuinmaille. Tällaiset moniääniset muistelmat muokkaavat koko kansaa ja kestävät pitkään.

Evakkotarinoita syntyy eri puolilla maailmaa kaiken aikaa, valitettavasti. Tarina, jota te edustatte itse tai muistojen kautta, ovat osa Suomen historiaa, osa Suomen itsenäisyyttä. Sitä ei voi eikä pidä viedä mielestämme pois, vaan päinvastoin tällaisten tapahtumien avulla, elvyttää.

Valtion aluehallinnon puolesta suuri kiitos teille, että olette täällä Suomessa, että olette tänään täällä Evakkovaelluksella kertomassa itse tai kuulemassa sotavuoden historiaan liittyviä tarinoita ja ohjelmaosuuksia.

Mikkelin vaelluksen kuvia tässä