Linkit
Kuvat
Lisätiedot
Kartta
Etusivu
Reitti
2006
2007


Risto Vallon kuvat Laila Hirvisaaren puhe Kohtaaminen

Vaellus virittää muistot ja yhteisyyden

Evakon kohtalo on jokaisella erilainen mutta aina yhtä satuttava ja järkyttävä, tiivisti professori Laila Hirvisaari avatessaan neljännen Evakkovaelluksen Urjalassa helteisenä lauantaina.

Kuumuus ei vaeltajia haitannut, vaan kunnianosoitus evakkotiestä selvinneille keräsi yli 400 osanottajaa, joista lähes kolme sataa myös vaelsi seitsemän kilometrin matkan Urjalan asemalta Urjalan kirkolle.

Urjalan asemalle pystytetyssä valokuvanäyttelyssä vanhat kuvat kertoivat evakkojunien purkamisesta. Samat tunnelmat elivät vaeltajien mielissä ja varustuksissa.

"Tulin vaellukselle yksin enkä tuntenut etukäteen ketään mutta täällä jokaisen kanssa saattoi jutella kuin olisi ollut ennestään tuttujen joukossa", kuvasi vaelluksen erityistä yhteisöllisyyden tunnelmaa yksi osanottajista.

Vaellusreitti kulki pieniä kyläteitä, joiden varrella muisteltiin evakkomatkojen lisäksi jälleenrakentamisen vuosia. Niihin viritti erityisesti toisen taukopaikan Paula ja Heimo Järveläisen talon pihapiirin työnäytös, jossa maamoottorin voimalla tehtiin polttopuita ja tervattiin kärrynpyörää. Äänet ja tuoksut saivat muistot pintaan.

Reitin varrella tarkastettiin myös kulkulupia ja metsässä vilahdelleet sotilaat muistuttivat siitä, mistä pohjimmiltaan oli kysymys. Professori Laila Hirvisaari purki silloista ajan henkeä toteamalla avajaisissa, etteivät sodan ajan lapset ymmärtäneet, etteivät normaaliin elämään kuulu pommitukset ja sankarihautajaiset.

Evakkovaelluksen avajaiset juontanut Seppo Pirhonen totesi, miten Urjalassa oli tammikuussa 1940 jo 2 800 evakkoa, kun omaa väkeä kunnassa oli 7 600. Evakkojunia tuli Urjalan aseman lisäksi läheisille Hanhisuon ja Matkun asemille. Hän luki myös katkelman kuolemajärvisen evakon Matti Artvuon muistelusta, miten olo Urjalan asemalla tuntui siltä kuin oltaisiin huutolaisia.

Iloisempia tunnelmia Urjalan asemalla elettiin kun sieltä lähdettiin takaisin kotiin Karjalaan. Kesällä 1944 Urjalan asemalla purettiin jälleen evakkojunia, silloin tulivat muolaalaiset.

Vaellus päättyi Urjalan kirkolla kenttälounaan jälkeen kenttähartauteen, jonka piti 1944 kuusivuotiaana Urjalaan evakkolapsena tullut pastori Jorma Susi. Hän kuvaili vaelluksen tuoneen esiin muistoja järkytyksestä, joka syntyi kotiseudun menetyksestä. Samalla hän korosti kiitollisuutta Suomen selviytymisen ihmeestä.

Kun vaelluksen järjestäneen Urjalan Karjalaisten talkooväki ryhtyi purkamaan tapahtumaa varten rakennettuja varustuksia, kotimatkalle kiirehtineistä vaeltajista monet jo kyselivät, missä vaelletaan ensi vuonna. Seuraavan Evakkovaelluksen aika ja paikka ovat toistaiseksi ratkaisematta.

Risto Vallon kuvat aukevat klkikkaamalla numeroa 1 2 3 4 5 6

Opiskelutoverit 55 vuoden takaa kohtasivat Urjalassa

Urjalan Evakkovaelluksen päätteeksi piti kenttähartauden Muolaasta
kuusivuotiaana evakkolapsena vuonna 1944 paikkakunnalle tullut pastori
Jorma Susi.
Hänet tapasi sakkolalaisjuurinen Aarre Rytty, joka puolestaan oli
saapunut Urjalan asemalle joulukuussa 1939 kolmivuotiaana evakkona.
Susi ja Rytty ovat opiskelleet samaan aikaan Helsingin evankelisessa
kansankorkeakoulussa 1954-55 ja näin he näkivät jälleen toisensa 55
vuoden jälkeen.
Urjalassa he eivät aikoinaan kohdanneet, koska Rytyn perhe päätyi toisen
evakkoonlähdön jälkeen Saarijärvelle kesällä 1944.
- Osallistuin ensimmäistä kertaa evakkovaellukselle tänään 74.
syntymäpäiväni kunniaksi yhdessä sisareni Ritvan ja tyttäreni kanssa,
Rytty kertoo.
Hänen mielestään tapahtuma oli hyvin järjestetty ja mieliinpainuva elämys.


Vaellus välittyy aitona filmissä


Urjalan Evakkovaelluksen tunnelmat välittyvät aitoina vaelluksesta valmistuneessa uudessa videossa. Kari Simolan 50 minuuttia kestävä taltiointi dokumentoi vaelluksen kulun avajaisista päätöshartauteen.

Filmi alkaa, kun väkeä alkaa kokoontua Urjalan asemalle helteisenänä lauantai-aamuna 10. heinäkuuta 2010. Neljännelle valtakunnalliselle Evakkovaellukselle kerääntyvät ovat valmistuneet tapahtumaan monin tavoin huolella. Mukaan otetut tavara-arkut ja reput muistuttavat, miten evakkoon lähtijät joutuivat usein kantamaan sen vähän, mitä mukaan sai otettua.

Professori Laila Hirvisaaren koskettava avauspuhe on taltioitu kuten muukin avajaisen ohjelma. Aivan samoin mukana on vaelluksen päättänyt Urjalan sankarihadalla pidetty kenttähartaus, jossa puhui Jorma Susi. Väliin mahtuu kulkemista metsäisellä reitillä ja piipahdukset taukopaikoilla.

Niistä toinen oli Heimo Järveläisen pihapiirissä, josta on taltioitu myös työnäytökset puiden pilkkomisesta ja tervaamisesta. Suorastaan dramaattista tuntua syntyy tiukassa kulkulupien tarkastuksessa, kun lähialueelle on pudotettu desantti. Laskuvarjon jäänteet roikkuvat puussa vaeltajien kulkiessa ohi.

Vaellusvideon tunnus on lainattu professori Laila Hirivsaarelta: jokaisella evakolla on omat muistonsa. Heistä jokaisesta saisi oman tarinansa. Evakon kohtalo on jokaiselle erilainen, mutta aina yhtä satuttava ja järkyttävä.

Vaelluksesta tehtyä dvd:tä voi tilata Urjalan Karjalaisten sihteeriltä Maija Lintula puh. 040 569 82 65 tai puheenjohtajalta Eija Järviseltä puh. 040 841 77 27. Vaellustaltiointi maksaa 15 euroa. Lisäksi tulevat postikulut.